Biografie

 

Fieke Willems wordt op 18 oktober 1982 geboren in Nijmegen. Ze is de middelste dochter van Jeannette en Peter. zusjes-willems-neeltje-fieke-sanne-19894Op haar zevende meldt zij zich, net als haar oudere zus Neeltje (’81) en haar jongere zusje Sanne (’84), op de locale gymnastiekvereniging. Een jaar later mag Fieke op audiëntie bij een jong talentgroepje van De Hazenkamp, de toonaangevende turnclub van Nijmegen.

jeugd-ek-birmingham3-19963Datzelfde jaar wint Fieke haar eerste regionale wedstrijdje en in 1995 – ze is dan twaalf – forceert de spichtige gymnaste een internationale doorbraak door in het Engelse Bath de magische 36-puntengrens te doorbreken.

Kort daarna maakt Boris Orlov zijn opwachting bij De Hazenkamp. Vanaf dat moment is ze een vaste kracht in het Nederlands team op verschillende (J)EK’s en WK’s.

nederlands-kampioen-1998Op haar 15e wordt Fieke Nederlands kampioen en haalt ze de meerkamp finale op het EK in St. Petersburg. Eind oktober 2001 eindigt het Nederlands turnteam op de wereldkampioenschappen in Gent op een historische vijfde plaats en wordt de nationale turnequipe uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

Veertien maanden later – Fieke is dan 20 jaar, heeft haar gymnasiumdiploma op zak en is net gestart met haar studie geneeskunde aan de Nijmeegse St Radboud Universiteit – lijkt een sprongserie op de vloer een einde te maken aan haar carrière. Bij de onzuivere landing na een drievoudige schroef scheurt de binnenmeniscus van haar linker knie af. universiade-072Na anderhalf jaar revalideren en knokken om op het hoogste niveau terug te komen besluit Fieke in februari 2004 een eind te maken aan haar turncarrière en een nieuw leven te beginnen. 

Op één april 2007 – Fieke is inmiddels 24 en al doctoranda Willems – wordt ze door een onzichtbare hand naar de turnhal in de Ploegstraat geleid. Het blijkt dat ze het turnen niet is verleerd en dat rust haar lichaam goed gedaan heeft. Boris Orlov en Esther Heijnen, haar voormalige trainers, vragen Fieke serieus na te denken over een come-back. Na een kort moment van twijfel denkt ze: waarom ook niet? Haar gekwetste knie houdt zich voorbeeldig en binnen een maand lijkt het of ze als turnster nooit is weggeweest. In juni maakt ze haar rentree op het nederlands kampioenschap, wat leidt tot een 3e plaats op het onderdeel sprong. Haar rentree op het internationale podium vindt plaats in augustus. Financieel ondersteund door touroperator Oad reist Fieke naar de Thaise hoofdstad Bangkok om daar deel te nemen aan de Universiade, de wereldspelen voor studenten. Na een vrijwel vlekkeloze meerkampfinale is ze met een elfde plaats de beste West-Europese turnster. Wat als een uitdaging begon lijkt bijzonder goed uit te pakken en geïnspireerd door dit succes besteedt Willems de volgende maanden aan het verzwaren van haar wedstrijdprogramma, turnt onderdelen die ze nooit eerder geturnd heeft en op 16 december 2007 breekt ze met 3 punten opnieuw haar puntenrecord. Vanaf dit moment is het ook voor Fieke duidelijk dat ze weer meekan met de nationale en internationale turntop.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: